Powiat Słupski

Kalendarz, imieniny

Wtorek 30 Maja 2017     Imieniny: Ferdynanda, Jana, Feliksa

Wybór języka

Wybór języka

Wyszukiwanie

Nawigacja

AktualnościAktualności 2017

Multimedia

  • Starostwo Powiatowe w Słupsku
  • Swołowo - Kraina w Kratę
  • Port w Ustce
  • Centrum Edukacji Regionalnej w Warcinie
  • Pałac Bismarcka w Warcinie - Obecnie Technikum Leśne
  • Muzeum wsi Słowieńskiej w Klukach
  • Dolina Charlotty w Strzelinku
  • Elektrownia wodna w Gałęźni Małej
  • Elektrownia Wodna w Biesowicach
  • Elektrownie Wiatrowe w Kobylnicy
  • Latarnia morska w Czołpinie
  • Plaża w Ustce
  • Ruchome wydmy w Słowińskim Parku Narodowym
  • Kościół w Barcinie
  • Kościół w Bierkowie
  • Kościół w Budowie
  • Kościół w Cecenowie
  • Kościół w Dobieszewie
  • Kościół w Ustce
  • Kościół w Bruskowie
  • Kościół w Niepoględzie
  • Kościół w Osowie
  • Kościół w Strzelinie
  • Kościół w Swołowie
  • Centrum Edukacji Regionalnej w Warcinie
  • Pałac w Warcinie
  • Źródło Joanny w Warcinie
  • Elektrownia Wodna w Biesowicach z lotu ptaka
  • Elektrownia wodna w Krzyni
  • Żelkowo
  • Spływ kajakowy Słupią
  • Starostwo Powiatowe nocą
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -

Kalendarium

V01Święto Pracy
V02Dzień Flagi
V03Święto Konstytucji 3 Maja
V26Dzień Matki
Przeglądaj wydarzenia

Przejdź do treści strony

Kto zostanie Mistrzem gotowania po kaszubsku?

W najbliższy poniedziałek (22 maja) finaliści II Edycji Regionalnego Konkursu Gotowania wg tradycji kaszubskiej zaprezentują swoje umiejętności kulinarne w ostatnim etapie. Tematem będzie miodné jestkù, czyli desery.

Gimnazjaliści z Dębnicy Kaszubskiej, Gogolewa, Redzikowa, Łupawy, Gimnazjum nr 6 ze Słupska i Jezierzyc staną do kuchennych blatów z zamiarem przyrządzenia kaszubskiego deseru na miarę tytułu Mistrza gotowania po kaszubsku. Zwycięska drużyna otrzyma nagrodę główną ufundowaną przez dyrekcję Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych przy ul. Przemysłowej 100 w Słupsku. Pozostali uczestnicy dostaną dyplomy i upominki.

W tym roku organizatorzy zaplanowali szczyptę zaskoczenia dla uczestników, bowiem tajemnicą jest, jakie produkty zostaną wyłożone na kuchenne blaty. Kaszëbskô malëna (truskawka)? Pòlsczé jabka (polskie jabłka)? A może szokòlada (czekolada)?

Tego dowiemy się 22 maja w poniedziałek o godz. 10.00. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych przy ul. Przemysłowej 100 w Słupsku.

Przewodniczącym komisji degustacyjnej będzie Tomasz Kunysz, właściciel restauracji Gościniec Słupski. Ponadto kaszubskie desery ocenią: Edmund Zmuda Trzebiatowski – członek Zarządu Głównego Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego, Małgorzata Iwańska – dyrektor Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Słupsku i Karolina Keler – wiceprezeska Słupskiego Oddziału Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego.

W programie:

10.00 – rozpoczęcie konkursu (czas gotowania 90 minut)

równolegle:

· pokaz kulinarny w wykonaniu Ludwiki Dąbrowskiej, uczestniczki programu „Master Szef”

· pokaz barmański w wykonaniu uczniów o specjalności barmańskiej

· pokaz taneczny w wykonaniu Kaszubskiego Zespołu „Perłë” ze Szkoły Podstawowej nr 2

· grill dla zaproszonych gimnazjalistów

12.00 – ogłoszenie wyników i uroczyste wręczenie nagród zwycięzcom oraz rozdanie dyplomów i upominków uczestnikom

 

  • autor: Karolina Keler, data: 2017-05-18

wsteczwstecz

Licznik odwiedzin

Licznik odwiedzin:
Mamy już 5762404 wejść.