Powiat Słupski

Kalendarz, imieniny

Środa 17 Października 2018     Imieniny: Lucyny, Wiktorii, Ignacego

Wybór języka

Wybór języka

Wyszukiwanie

Nawigacja

Dla turystówDzieje i kulturaKulturaPiec chlebowy

Multimedia

  • Piknik rodzinny w Runowie 10.05.2015
  • Piknik rodzinny w Runowie 10.05.2015
  • Piknik rodzinny w Runowie 10.05.2015
  • Piknik rodzinny w Runowie 10.05.2015
  • Piknik rodzinny w Runowie 10.05.2015
  • Piknik rodzinny w Runowie 10.05.2015
  • Piknik rodzinny w Runowie 10.05.2015
  • Piknik rodzinny w Runowie 10.05.2015
  • Piknik rodzinny w Runowie 10.05.2015
  • Piknik rodzinny w Runowie 10.05.2015
  • Piknik rodzinny w Runowie 10.05.2015

Kalendarium

2018-10-06 52. Targi OgrodniczeX0652. Targi Ogrodnicze
2018-10-07 Słupskie Pokopki w KarżniczceX07Słupskie Pokopki w Karżniczce
2018-10-07 52. Targi OgrodniczeX0752. Targi Ogrodnicze
2018-10-14 Dzień Edukacji NarodowejX14Dzień Edukacji Narodowej
2018-10-16 XLIX sesja Rady Powiatu SłupskiegoX16 XLIX sesja Rady Powiatu Słupskiego
2018-10-24 Spotkanie informacyjne "Jak Fundusze Europejskie wspierają osoby 50+"X24Spotkanie informacyjne "Jak Fundusze Europejskie wspierają osoby 50+"
Przeglądaj wydarzenia

Przejdź do treści strony

Piec chlebowy

Piec chlebowy - to wolnostojące obiekty małej architektury wiejskiej posadowione poza obrębem zagród. Charakterystyczne dla terenu Pomorza piece chlebowe zbudowane były z wypalanej cegły i posiadały kształt kopuły, która obłożona była z reguły grubą warstwą gliny. Całość przykryta była drewnianym daszkiem krytym papą. W biedniejszych wsiach zwykle jeden piec służył dwóm rodzinom. We wsiach zamożniejszych cała konstrukcja pieca mieściła się wewnątrz oddzielnego budynku, zwykle szkieletowego z dwuspadowym dachem krytym papą. Przy otworze paleniska pieca znajdowało się pomieszczenie na sprzęty i narzędzia służące do przygotowania i zarabiania ciasta oraz wypieku chleba. Na ziemi pomorskiej chleb wypiekano z reguły z mąki żytniej z dodatkiem pszennej, /co uwarunkowane było zamożnością gospodarza/. Dodawano również gotowane ziemniaki, mające na celu przedłużenie świeżości pieczywa. Taki chleb, zgodnie ze starą recepturą, wypiekany jest do dziś w zrekonstruowanym piecu chlebowym, w Skansenie Słowińskim w Klukach.

Licznik odwiedzin

Licznik odwiedzin:
Mamy już 6823981 wejść.