Powiat Słupski

Kalendarz, imieniny

Piątek 17 Listopada 2017     Imieniny: Grzegorza, Salomei, Elżbiety

Wybór języka

Wybór języka

Wyszukiwanie

Nawigacja

AktualnościAktualności 2017

Multimedia

  • Powiatowe zawody sportowo-pożarnicze Damnica
  • Powiatowe zawody sportowo-pożarnicze Damnica
  • Powiatowe zawody sportowo-pożarnicze Damnica
  • Powiatowe zawody sportowo-pożarnicze Damnica
  • Powiatowe zawody sportowo-pożarnicze Damnica
  • Powiatowe zawody sportowo-pożarnicze Damnica
  • Powiatowe zawody sportowo-pożarnicze Damnica
  • Powiatowe zawody sportowo-pożarnicze Damnica
  • Powiatowe zawody sportowo-pożarnicze Damnica
  • Powiatowe zawody sportowo-pożarnicze Damnica
  • Powiatowe zawody sportowo-pożarnicze Damnica
  • Powiatowe zawody sportowo-pożarnicze Damnica
  • Powiatowe zawody sportowo-pożarnicze Damnica
  • Powiatowe zawody sportowo-pożarnicze Damnica

Kalendarium

XI01Wszystkich Świętych
XI02Zaduszki
XI11Narodowe Święto Niepodległości
XI15Pomorski Dzień Przedsiębiorczości
XI16V Biesiada Literacka
XI20Ogólnopolski Dzień Seniora
XI21Dzień Pracownika Socjalnego
XI30Andrzejki
Przeglądaj wydarzenia

Przejdź do treści strony

Kto zostanie Mistrzem gotowania po kaszubsku?

W najbliższy poniedziałek (22 maja) finaliści II Edycji Regionalnego Konkursu Gotowania wg tradycji kaszubskiej zaprezentują swoje umiejętności kulinarne w ostatnim etapie. Tematem będzie miodné jestkù, czyli desery.

Gimnazjaliści z Dębnicy Kaszubskiej, Gogolewa, Redzikowa, Łupawy, Gimnazjum nr 6 ze Słupska i Jezierzyc staną do kuchennych blatów z zamiarem przyrządzenia kaszubskiego deseru na miarę tytułu Mistrza gotowania po kaszubsku. Zwycięska drużyna otrzyma nagrodę główną ufundowaną przez dyrekcję Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych przy ul. Przemysłowej 100 w Słupsku. Pozostali uczestnicy dostaną dyplomy i upominki.

W tym roku organizatorzy zaplanowali szczyptę zaskoczenia dla uczestników, bowiem tajemnicą jest, jakie produkty zostaną wyłożone na kuchenne blaty. Kaszëbskô malëna (truskawka)? Pòlsczé jabka (polskie jabłka)? A może szokòlada (czekolada)?

Tego dowiemy się 22 maja w poniedziałek o godz. 10.00. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych przy ul. Przemysłowej 100 w Słupsku.

Przewodniczącym komisji degustacyjnej będzie Tomasz Kunysz, właściciel restauracji Gościniec Słupski. Ponadto kaszubskie desery ocenią: Edmund Zmuda Trzebiatowski – członek Zarządu Głównego Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego, Małgorzata Iwańska – dyrektor Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Słupsku i Karolina Keler – wiceprezeska Słupskiego Oddziału Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego.

W programie:

10.00 – rozpoczęcie konkursu (czas gotowania 90 minut)

równolegle:

· pokaz kulinarny w wykonaniu Ludwiki Dąbrowskiej, uczestniczki programu „Master Szef”

· pokaz barmański w wykonaniu uczniów o specjalności barmańskiej

· pokaz taneczny w wykonaniu Kaszubskiego Zespołu „Perłë” ze Szkoły Podstawowej nr 2

· grill dla zaproszonych gimnazjalistów

12.00 – ogłoszenie wyników i uroczyste wręczenie nagród zwycięzcom oraz rozdanie dyplomów i upominków uczestnikom

 

  • autor: Karolina Keler, data: 2017-05-18

I Wielki Piknik Lotniczy

  • data: 2017-05-18

wsteczwstecz

Licznik odwiedzin

Licznik odwiedzin:
Mamy już 6098363 wejść.